13 september 2014

Text: Mats Tenne
Foto: Ellghe och Mats Tenne

 

Åter dags för årets traditionsenliga höstutflykt med våra Corvetter. Årets upplaga gick till Åkers styckebruk med anor från 1580-talet och Persåkers speed shop, som också ligger i Åkers samhälle.

Totalt kom 30 st Corvetter till start i Botkyrka på Shell/ Mc Donald´s och efter motorvägskörning förbi Södertälje gick färden vidare på mindre vägar fram till Åkers samhälle, där vi svängde upp och parkerade framför det gamla brukskontoret.

Efter en intressant introduktion utomhus av Åkers styckebruks allvetare Evert från Hembygdsföreningen delades de 56 deltagarna in i två grupper. Den ena gruppen fick gå till bruksmuséet med Sten, en annan allvetare, och den andra till bruksarkivet som är inrymt i en ombyggd masugn från 1795. Delar av masugnen kunde ses genom en tjock glasskiva i golvet. Efter cirka 1 timmes föreläsning i bruksarkivet av Evert om brukets och även Sveriges historia och med många livfulla anekdoter och visning av brukets skrifter och kartor bytte grupperna plats. Det blev därefter cirka 1 timmes visning med Sten som ciceron av bruksmuséet med åkerstillverkade kanoner, kanonkulor, Åkers patentplog m.m. samt den fina mineralsamlingen från järnmalmsleverantörerna Skottvångs gruvor och Utö gruva.

Fullpumpade med kunskaper om Åkers styckebruk, vars huvudtillverkning sedan början av 1800-talet utgörs av valsar för plåt m.m., blev det sedan en omtyckt lunch i den mysiga Motstugan, som även kan hyras för konferenser.
Värdparet Anita och Tommy fixade och ordnade så att alla fick plats, vi var nästan för många, såg till att vi hämtade mat i god och praktisk bordsordning och snart steg sorlet mot taket. Tommy gjorde under lunchen reklam för lediga bilförvaringsplatser i en bruksbyggnad och lyckades senare hyra ut några till ömsesidig belåtenhet.

Efter lunch åkte vi till det närbelägna Persåkers speed shop där vi blev väl mottagna av Jöran Persåker som höll öppet bara för oss. Persåkers säljer alla slags tillbehör till amerikanska bilar. Även där blev det några affärer av och nu hittar dessutom alla deltagarna dit eller kan beställa från den digra katalog som var Jörans visitkort till alla. Efterhand begav sig sedan corvettefolket hemåt efter en spännande och intressant dag med många intryck och nya kontakter.

Kommentera