14 september 2013

Text & foto: Mats Tenne

Att bara hitta på en sådan slogan och som alltid stämmer när man är där. Corvetteklubben tyckte att både den och att Bahco, som är en av våra sponsorer finns där, var anledning nog att göra ett besök. Årets höstcruising gick alltså till Enköping och från tre håll i Mälardalen samlades 38 Corvetter med ett 50-tal deltagare i mitten på september. Kanske lite dimmigt på morgonen men efterhand klarnade vädret för att mitt på dagen vara helsoligt.

Väl framme i Enköping hälsade vår färdledare Ove Karlsson oss välkomna och informerade närmare om dagens program. Första anhalten var Bahco Factory Outlet och där blev kön till kassan lång för många verktygsbehov behövde uppfyllas. Strax intill besöktes en mindre utställningslokal som visade ett axplock av Bahcos verktyg och efter en snabbtitt där bar det iväg en kort sträcka till J.P Johansson museum som var inrymt i Bahcos äldsta bevarade industribyggnad. Väl där blev vi mottagna av Stig Lundh dagens guide och ordförande Curt Eriksson i JP Johansson Sällskapet, som driver museet.

Stig höll ett intressant anförande om hur J P Johansson, efter att ha grundat Enköpings Mekaniska Verkstad 1886 redan 1888 tog patent på rörtången och 1891 skiftnyckeln plus senare en rad andra uppfinningar. Den ställbara rörtången kunde greppa alla mutterstorlekar som olika smeder tillverkade, för någon standard fanns inte på den tiden. Rörtången kallades för ”järnhanden” då den efterliknade en mänsklig hand. Johansson var ingen affärsman men kom i kontakt med den geniale affärsmannen B A Hjort och de startade samarbete 1890. Johansson lät välvilligt Hjort få namnge verktygen med Bahco, som förstås står för Bernt August Hjort och CO.

Härefter har de svenska uppfinningarna erövrat världen och tillverkningen sker på flera platser både i Sverige och utomlands. Hittills har tillverkats över 100 miljoner skiftnycklar och i dagens katalog finns cirka 10 000 artiklar upptagna.

Vi fick också lära oss att Bahcosymbolen med en fisk och krok kom sig av ett samarbete med Sandvik som enligt Bessemermetoden var specialiserade på högvärdigt stål bl. a. för tillverkning av fiskkrokar. Märket firade 125 årsjubileum 2011 En av Bahcos specialiteter är den ergonomiska utformningen av verktygsskaft, framtagen i nära samarbete med brukarna. Verktyg av den typen märks med ERGO.

Bahco ingår idag i Europas största tillverkare av handverktyg SNA Europe. Namnet kommer av Snap on-tekniken d.v.s. att göra fasta hylsor i olika storlekar som enkelt kunde bytas på samma skaft med fyrkantig anslutning, genialt bara det. SNA Europe är dotterbolag till Snap-on Wrench Company bildat 1920 i USA. Bahco ingår sedan 1999 i företaget.

Som uppfinnare fick J P Johansson 118 patent och på muséet fanns bl.a. Triplexlampan från 1919 och som kunde vridas åt alla håll. Primusköket, namngivet för att vara det bästa, av uppfinnaren Frans Wilhelm Lindqvist tillverkades av J P Johansson och tillverkningen har återupptagits av lampan i modernare tappning 2010. På muséet kunde man förstås köpa souvenirer i form av små skiftnycklar för ölöppning eller i silver att ha som smycke i en halskedja. Mätta på anrik industrihistoria blev det sedan avfärd mot den närbelägna golfbanan och dess restaurang som serverade oss en god lunch. Där fick vi åter igen tid och möjligheter att mingla och skaffa oss nya bekantskaper, en inte oväsentlig del i klubbverksamheten.


 

Kommentera