
17 augusti 2013
Text & Foto: Mats Tenne
Lördag morgon med risk för regn under dagen. Bara 8 Corvetter kommer till samlingsplatsen vid COOP i Rotebro. Efter lite småprat bär det iväg norrut längs E4 mot Arlanda där vi tar av mot nordost mot Lunda för vidare färd över Husby-Långhundra, Almunge, Skoby och slutligen etappmålet strax söder om Alunda. Väl där hittar vår guide Ove Karlsson fram till en renoverad bondgård där vi parkerar. Vi ska titta på modelljärnvägar både inom och utomhus. Inget regn hittills.
På farstutrappan möter ägaren och stinsen själv, som berättar om hur man sedan 2005 har byggt upp olika rum med modelljärnvägar och ett café och renoverat stora delar av gården. Efter att ha beundrat och även provkört tågen fikade vi och gick sen ut i trädgården, där det plötsligt dök fram lite större modelltåg bland blommor och blad. Allt snyggt uppbyggt med stenar växter och vattenfall. Fortfarande inget regn.
När vi sett oss mätta bar det iväg till nästa sevärdhet – museijärnvägen Lennakatten som sträcker sig 33km mellan Faringe och Uppsala. Väl i Faringe fick vi parkera på olika platser runt Thuns´s varuhus, som var mycket välbesökt. Efter lunch utomhus kikade vi sen på utbudet av kläder, skor mm i varuhuset. Inget regn.
Strax intill varuhuset ligger Faringe järnvägsstation med stationsbyggnad, vagnhall, anordningar för vattenpåfyllning av ånglok, s.k. vattenhästar, mm. och dit gick vi för att bli mottagna av en kunnig järnvägsguide. Han berättade initierat om de smalspåriga järnvägarnas historia i östra Sverige, hur de byggdes ut till ett omfattande nät för transport av papper, skog och malm och förstås för persontrafik. Upsala-Lenna Jernväg drivs ideellt av Museiföreningen Stockholm-Roslagens Järnvägar och inkomsterna kommer från tågtrafiken och medlemsavgiften på 315 :- kronor. En enkelresa Uppsala Faringe kostar 100 :- kronor. Regelbundna turer efter en tidtabell görs under sommaren.
Efter en stund säger guiden att: ”vi kan väl ta en kort tur med tåget bort till tågverkstaden där lok och vagnar restaureras och sköts om”. Detta är helt utanför programmet och vi kliver nyfikna upp i vagnen med beteckningen 3 Klass, sätter oss på träbänkarna och så bär det i väg. Framme vid verkstaden får vi guidning av lokalerna med alla maskiner och av pågående restaureringar mm. Arbetena är väl i klass med att renovera en veteranbilscorvette! Efter mycket prat och diskussioner tar vi tåget tillbaka till stationen och tackar guiden för en intressant eftermiddag. Vi beger oss till bilarna, som nu står ensamma och spridda över ett stort område – varuhuset har stängt sen flera timmar. Fortfarande inget regn, någon cabbar ner och vi skiljs för hemfärd efter en givande dag.