Minisemester Helsingborg 21-24 juli

 

Text: Christer.D  Foto: Anders. K , Catarina.S , Krister.H , Christer.D

Äntligen så var det då dags för Minisemester igen , denna gång till Helsingborg med omnejd.

Förväntningarna var stora på de 37 deltagare med sina 19 bilar som samlats på VIP parkeringen i Mullsjö där resan tog sin början. Minisemester är starkt förknippat med sol och värme , även denna dag var så fallet , 35 grader och strålande sol fick vi med oss medan färden gick till första stoppet som var Värnamo och Vandalorum. Målet för resan var Sundsgården strax söder Hesingborg , men innan dess hördes magen knorra och vi stannade till i Markaryd för att luncha . Sundsgården Hotell och Konferens som skulle bli vårt boende i dagarna tre , beläget bara några få kilometer söder Helsingborg visade sig vara ett alldeles perfekt ställe att tillbringa en minisemester på , bra boende och mycket bra mat . Härifrån skulle vi nu utforska vad Skåneland hade att erbjuda vad gäller sevärdheter och vad som döljer sig i den Skånska myllan. Ankomstdagen är som vanligt dagen då man installerar sig och lär känna kompisarna som kom från olika delar av landet , Mälardalen , Värmland , Närke , Skaraborg , Småland och Skåne oj oj oj sicket gött gäng.

Dag två som var bilfri , startade med en båttur till ön Ven där vi skulle tillbringa större delen av dagen . Som nämndes i inledningen att minisemester och sol hänger samman kom lite på skam denna dag , konstigt nog så började det plötsligt att regna , och vi som skulle gå tre kilometer . Hjälpen i denna stund var traktor och vagn ( med tak ) som tog oss dit vi skulle . Hela gänget nu bestående av 43 personer indelade i två grupper turades om att besöka de olika sevärdheter under dagen . Spirit of Hven Backafallsbyn med sitt whiskydestilleri var givetvis ett intressant ställe att besöka , här blev det både lunch och en guidad tur i spritfabriken med provsmakning av olika alkoholhaltiga drycker . Den danske astronomen tillika alkemisten Tycho Brahe vars museum och observatorium besöktes också under ledning av guide . Dagen på Ven avslutades med att besöka St. Ibs kyrka som är högt belägen med utsikt både mot skåneland och Danmark. Tillbaka till Sundsgården där väntade en god grillbuffe till tonerna av gitarrmusik framförda av trubaduren för kvällen.

Dag tre startade med en sällan skådad biltur som tog oss till det anrika gamla fiket Flickorna Lundgren på Skäret , ett flertal kända gäster har genom åren besökt kafeet ( nu även Corvetteklubben) den kanske mest kände är kung Gustaf VI Adolf  som var stamgäst mellan 1945 och 1973.

Efter en mer sansad biltur kom vi fram till mål nummer två för dagen , Sofiero slott . Mottagandet var kungligt då vi blev insläppta genom kungaporten för att sedan parkera våra bilar framför slottet på rad , en mycket mäktig syn. Efter en god lunch var det dags för guidning , dels om slottet och dess ägare men också slottets trädgård som är något utöver det vanliga , där samlingen av rhododendronbuskar är norra Europas största , 10 000 till antalet. Efter all denna trädgårdsprakt var det så dags att bege sig tillbaka till Sundsgården . För de som ville slappna av på riktigt fanns nu tillfälle att delta i ett Yogapass som leddes av Anki , det ryktades om att vissa hade konsten att slappna av så pass att sömnen infann sig.

Kvällen avslutades med en utsökt middag och nu började denna Minisemester att gå mot sitt slut . Sista dagen , god frukost och förberedande för hemfärd , tiden går fort när man har roligt och det kan jag skriva under på att vi hade.

Ett STORT TACK till alla er som var med och förgyllde denna resa , hoppas vi ses igen på en ny minisemester.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar