Siljansfors Skogsmuseum.

 

Skogen är en av Sveriges största exportprodukter både som råvara och förädlat. Idag skulle vi få veta mer om hur man tar hand om det gröna guldet.

Vi var nio nyputsade Corvetter som lämnade Borlänge denna enormt vackra och varma (28 grader) lördag i maj. Vi skulle åka till Siljansfors som ligger några mil söder om Mora. På vägen mot mitten av Dalarna så hängde ytterligare Corvetter på så till slut blev vi arton stycken. Vid Björka fädbodar väster om Siljan var det fikastopp hos medlem Anders och Berit Nygren som dagen till ära tog emot oss på sin gamla släktgård. Fädboden har anor ända tillbaka till femtonhundratalet. Det var här kossorna från Sollerön hade sitt sommarbete. Det berättades att korna roddes över i eka från Sollerön. Troligen utan flytväst på varken djur eller rorskarl.

Siljansfors Skogsmuseum tog emot oss med en guidad tur runt alla de byggnader som beskrev skogsbruket genom åren i dess olika former. Hur skogsarbeteren bodde i sina små kojor från nästan en jordhåla till de ambulerande kojorna berättades med stor entusiasm av en dam som bott tidigare på bruket i 44 år. I muséet så visades alla verktyg och hjälpmedel för att bruka och ta hand om skogen på enklaste sätt.

Här kommer ett utdrag från deras hemsida om tillkomsten av bruket. Läs gärna mer på www.skogsmuseum.se

Brukets tillkomst

I Jugån, ”ett stenkast nerdom sjöns utlopp” fanns före år 1740 endast en skvaltkvarn och längre ner en bysåg. I övrigt var här bara ödemark. Namnet Siljansfors fick platsen i och med brukets etablering. Traditionell uppgift om att här låg ett färdställe, en krog, har ej kunnat beläggas.

Skogarna i Mora, Sollerön och Venjas Socknar var ända in på 1840 talet reserverade för gruvved till Falu Koppargruva. De som brukade skattelagd jord var ålagda att fullgöra sin skatteplikt genom leverans av gruvved. Men under 1700-talet började staten gynna jämhanteringen i perifera delar av Falu gruvas vedfångstområden.

Mätta efter både lunchbuffé och guidningen så var det skönt att besöka Mora och hamnen vid Saxviken. Corvetter som förgyller en gräsmatta med en sjö bredvid. Glada människor som flanerar i sommarvärmen. Bättre tillvaro än så här är det svårt att hitta.

Text: Benny Eriksson Foto: Benny Eriksson, Anders Malmström

Kategorier: Dalarna/Gävleborg

Lämna ett svar