I år var det Dalarnas tur att förlägga flerdagarsträffen. Genom att vi senaste åren fått fler medlemmar från nordvästra Dalarna som är aktiva på våra träffar så blev det Sälen och det i White Guide omnämnda Hotell Gammelgården på randen till fjällvärlden som fick ta emot oss. Ett mycket bra boende och helt suverän mat serverat av trevlig personal ihop med bästa kompisarna gjorde helgen till en av årets höjdpunkter.

Starten gick i Borlänge med första stoppet vid Fänforsen i Björbo. Vidare till Vilda Vansbro där vi besökte Stationshuset som är utnämnt till en av Dalaranas vackraste byggnader. Här fick vi guidning av språkfenomenet Per-Arne Edlund som berättade att uttrycket ”Vilda Vansbro” kom av de rallare som byggde järnvägen var mer vilda än tama när de skulle festa mellan arbetspassen. Resan gick vidare mot Lima där Håkan Algotsson bjöd in oss alla till sin gård som härstammar från 1700-talet.

Lördagens rundtur började med att åka Vasaloppsvägen till Älvdalen. Det pågick Ultravasan, mellan Sälen och Mora, denna helg så vi fick verkligen ta det lugnt men kunde då också studera alla stilar på de pigga självplågarna som sprang de 9 milen för att hinna fram till Mora innan kvällen.

Besök på två museum som ligger i samma byggnad i Älvdalen stod på programmet. Porfyrmuséet med dess unika historia och Hagströmmuséet som är en helt annan historia är båda goda representanter för den företagaranda som råder i Dalarna. Det visades upp en massa fina skapelser i form av vaser, urnor, pelare gjorda i den enormt hårda bergarten. Att bara kunna maskinsåga i porfyr så långt tillbaka som på slutet av 1700-talet var en bedrift. Hagström är nog mest känd som gitarr och dragspels tillverkare. En unik gitarr döptes till Corvette men det namnet fick dras tillbaka eftersom det var upptaget som ni känner till. Utrustning till musikstudion var en annan gren som Hagström brann för. Här hade man ett stort samarbete med en inte helt okänd grupp som hette ABBA.

Efter lunchen så gick resan norrut till Trängsletdammen. Ett av Sveriges största kraftverk dämmer här upp Österdalälven och innehåller lika mycket vatten när det är fullt som hela Siljan rymmer. Ytan på dammen är 36,5 kvadratkilometer och ligger 420 meter över havet så man förstår att det kommer att ge mycket energi till våra framtida Corvetter. Totalt finns 41 kraftverk i Dalälven.

På vägen tillbaka till Sälen blev det ett stopp i lilla Sörsjön med fika i ett fd missionshus. Här har lokalbefolkningen med 50-talet innevånare, ställt i ordning en samlingslokal som verkligen var till för både kropp och själ. Det serverades mat och dryck ifrån baren. Hemtjänsten utgick härifrån, byns fester samt de som ville ha lite andlighet tillbringar tiden här. Ett verkligt allkonstens hus.

Söndag och hemresedag. Ett besök på Jan Westlings arbetsplats, pistmaskinverkstaden i Lindvallen passade utmärkt för oss motorintresserade. Janne berättade om de grymma maskiner han ansvarar för och som ser till att vi kan åka på manchestersnö om vintern. Hemåt via vackra vägar vid Siljan och avsked vid Moraklockan återstod av denna trevliga helg. Nästa år blir träffen i Roslagen är planen.

Ett stort tack till alla medarrangörer. Tia Permats som ordnade guiden i Vansbro, Håkan som bjöd på gårdsbesök med hjälp av Kristina och Janne som visade verkstaden och er båda som fixade lördagens rundtur.

Text & foto: Benny Eriksson

Kategorier: Dalarna/Hälsingland

Kommentera