I Roslagens famn ……… skaldade den inte helt obekante Evert. Det var så vi kände oss, en varm famn, hela helgen under vår höstträff som i år gick i Öregrund. Vi började tidigt leta boende för träffen men det är inte helt lätt att för över 40 personer i 22 st Corvetter att få någorlunda lika boende tillsammans på små orter. Valet blev det lilla mysiga Strandhotellet i Öregrund som verkligen levde upp till våra förväntningar. Kan starkt rekommenderas. Det märks tydligt att Öregrund är en sommarort, så många restauranger på en sån liten yta vittnar om många besökare under den varma årstiden.

Vi startade på fredagen från två orter, Hedemora och Valbo. Sammanstrålning i det vackra Gysinge med den mäktiga Dalälven brusande alldeles bakom ryggen. Vidare till Ulva Kvarn några kilometer norr om Uppsala. Det här måste vara Uppsalabornas bästa andningshål med sin grönska och Fyrisån rinnande rakt igenom byn. Här fick vi en egen elegant parkering på gräsmattan nedanför Kvarnhuset som uppfördes på 1700-talet och den lilla pittoreska byn. Här kunde vi studera glasblåsning, kolla in antikvitetsbutiken, handla glasprylar, silversmide och äta förstås.

Lördagens rundtur var upplagd av Håkan & Monica som har ett förflutet i dessa trakter. Roslagen är ju känt för sina fina kurviga små vägar men framför allt de små bruken som vallonerna en gång i tiden byggde upp. Resan gick genom Gimo Herrgårds pampiga trädgård upp till Örbyhus. Här blev det guidad tur på Örbyhus slott, uppfört på 1400-talet och tillhörde Vasaätten på 1500-talet. Det är kanske mest känt som att här blev Erik XIV förgiftad av arsenik i den berömda ärtsoppan. Vi delades upp i två grupper och fick guider som verkligen med inlevelse berättade om denna historiska plats. Att komma in den källare som Erik XIV satt fängslad i ger verkligen en känsla av historiskt vingslag. Slottet är privatägt sen år 1900 av familjen von Rosen så vi fick bara se en pytteliten del av den enorma byggnaden. En unik samling av oerhört välbevarade hästdragna vagnar visades upp. Varför de är så fina berodde på att de beställdes och levererades precis före man satte motor på vagnarna i början på 1900-talet, så de blev snart väldigt omoderna. Resten är historia som det brukar heta.

Vägen tillbaka till Öregrund gick genom de små orterna Hillbola, Åkerby, Löfsta, Forsmark. Alla de vackra bruken är värda ett eget besök någon annan gång. På söndagen så besökte en del av oss faktiskt en av dem, Löfsta Bruk och fick en extra koll på den anrika Leufsta Herrgård. Till slut blev det besök på ett ganska nybyggt ”kinaslott” Dragon Gate också det ligger vid Dalälven. Nästa år är det tänkt att höstträffen skall gå någonstans i Mälardalen.

Text och foto: Benny Eriksson

Lämna ett svar