Vid avfärden från ICA Maxiparkeringen i Borlänge var vi 10 st Corvetter varav 4 st kvalar in som oldies. Därtill en Corvettägare med tekniska problem som kom med sin andra veteranbil, en Dodge Coronet   -68, han fick åka sist i kön. Vid besöksmålet anslöt sig ytterligare 2 st Corvetter. Totalt blev vi 24 st personer. Färden gick mot Falun på slingrande småvägar till vårt mål. Vi besökte ett katolskt nunnekloster i Falun, nämligen Birgittagården som ligger i Hosjö utanför Falun. Det är ett kloster, men även ett pensionat/gästhem. En av nunnorna hälsade oss välkomna. Före guidningen fick vi en kort historieberättelse över Birgittanorden och dess grundare, den heliga Birgitta som levde på 1300-talet. Vid vårt besök fanns tio nunnor boende i klostret och de sköter olika sysslor under dagen. De ägnar sig, förutom att de har sina bönestunder några gånger om dagen, åt att driva gästhemmet för besökande. De har också en matservering för gäster. De ska också sköta trädgården, som ser ut som en riktig park vid stranden av sjön Runn.  Nunnorna kommer från olika delar av världen, vår guide kom från Indien. De vänliga nunnorna talade en förvånansvärt god svenska med tanke på hur få år de trots allt bott här. Vi avslutade det intressanta besöket med en god 3-rätters lunch i klostrets matsal.

Därefter ställdes färden söderut till Tyskbo utanför Stora Skedvi. Där besökte vi clubmedlem Lars-Anders och Kitty Carlssons före detta mejeri. Lokalen införskaffades för att vara en uppställningsplats för deras fina bilar. Mejeriet som byggdes i slutet av 1920-talet innehåller även en lägenhet som lämnats i orört skick. Det har passat Kitty då hon gärna samlar på saker och kläder från 1950-60 talet. Förvarade i lokalen finns en C2:a coupe från 1965, lätt ombyggd och modifierad. Vidare finns där en C3:a 1969 som används för banracing. De har även en superrenoverad C3:a från 1982. Modellen heter Collector Edition och tillverkades i ca 6700 ex. Där var också en udda fågel, Shelby GT 350 från 1969. Den är återställd till originalskick efter renovering. Hemma i garaget vid deras bostad har de en Chevrolet Nomad 1956 och en Ford Thunderbird cab från 1960. Mejeriet fungerar idag både som nostalgimuseum och utställningslokal till bilar. Det har varit många besök från bilintresserade.

Efter att vi minglat runt och tittat på bilarna, äldre samlarsaker och den gamla lägenheten intogs medhavt fika. Därefter avtackade vi Lars Anders och Kitty för deras gästfrihet.

Text: Bertil Lavas

Foto: Benny Eriksson

Lämna ett svar