Var skulle vi hitta oss eller skulle vi hitta oss överhuvudtaget i det landskap som byggts i en gammal stenbyggnad nära järnvägsstationen i Kungsör. Miniature Kingdom är det pampiga namnet på en skapelse som ett gäng entusiaster skapat av en del av Sverige. Från i norr, Lapporten i Abisko till i söder delar av Mälardalen med Kaknästornet i öst till Köping i väst. Örebro är under uppbyggnad. Här kände vi igen Dalhalla med konserter som spelades upp, julbocken i Gävle som brann var tjugonde minut. Vi studerade den ena miljön efter den andra med 2500 figurer som tagits fram i deras egna 3D skrivare. Här kunde det ses scener ur Tårtgeneralen, Söderkåkar och Jönssonligan. GW Persson löser ett mysterium med en jättestor fot. Alla olika orter knyts samman med 600 meter modelljärnväg där det finns 25 olika tågset som kördes hit och dit i mönster som styrs av datorer. Bilar och långtradare som körs på vägarna men vi kunde tyvärr inte hitta oss själva i en Corvette. Hela ytan med alla modeller är idag 170 kvm och en ständig utbyggnad pågår. Byggherren själv, Staffan Anger, som grundade det hela och invigdes 2017, hälsade oss alla välkomna denna fina lördag i augusti som ingick i en flerdagarsträff som vi år kallade Mälarträffen.

Träffen startade på fredagen med samling på den eminenta bilfirman Mel`s Garage i Enköping med sina fantastiska till salu objekt. Dagen till ära fanns det tre Corvetter, en röd SplitWindow, en C:2 Roadster -63 och en C:1 från -57 som riskerade att bli vattenskadade av oss entusiaster. Här sammanstrålade 40-talet medlemmar från Dalarna, Hälsingland, Gästrikland och även från våra granndistrikt Mälardalen och GLD. Starten gick inte så lysande där vi kom ifrån varandra i den myckna trafiken. Det blev tre grupper som fick leta sig fram till Tidö Slott sydväst om Västerås och besöket på MC-Collection. Ett av Sveriges bästa MC-muséum skulle beskådas. Här kunde rariteter från början av 1900-talet, som DS som betyder David Senning, och delvis tillverkade i Hedemora, studeras fram till alla ”moderna” 70-tals klassiker från Japan som på den tiden tog över MC-industrin från Engelsmännen. Tidigare låg detta museum i Rottneros och Sollentuna men numer så förvaltas det av familjen von Schinkel och ingår i sevärdheterna som tillhör Tidö Slott. Själva slottet får vi besöka en annan gång.

Vårt boende på träffen blev fd Hallstahammars brukshotell, Åsby Hotell, som numer är renoverat och ombyggt till konferens och upplevelse hotell. Riktigt fint ligger det alldeles bredvid Skantzsjön som Strömsholms Kanal korsar och kan ta en ända upp till Smedjebacken vattenvägen via ett antal slussar. En av sommarens varmaste dagar fick vi uppleva men vad gjorde det när vi slog oss ner med en iskall öl på den trevliga uteserveringen.

Lördagen var det utflyktsdag och till den gäller det att hitta så många och krokiga små trevliga vägar som möjligt. Innan hade undertecknad rekat vägar både i Corvette, privatbil och med GoldWing. Några som deltog och var bekanta med denna del av Västmanland hade aldrig åkt på dom vägarna och det tolkades som bra betyg. Efter Miniature Kingdom så intogs lunch på det ovanliga stället Westerqvarn som ligger i Mölntorp vid Kolbäcksån alldeles söder om Kolbäck. Här har kreativa personer byggt ett helt unikt staket med en massa järnprylar som kvarnar, cyklar, plogar, båtmotorer och mycket annat. Normala år är det alltid stora bil- och fordonsträffar här varje måndagkväll. Inställt detta konstiga år då det är avstånd som gäller och den regeln gällde också naturligtvis under hela träffen.

Söndagen började med ett besök på Åsby Handelsträdgård. En oas i Hallstahammar där man förutom en massa växtlighet kunde njuta av all grönska och lugn som infinner sig i sådan miljö. En del av damerna tyckte att det var avsatt alldeles för kort tid här för det fanns visst en del andra attiraljer att beskåda och inhandla. Vidare på åter igen krokiga vägar genom Skultuna fram till Sala och det vackert belägna mat och fikastället Måns-Ols för att här ta avsked från alla trevliga medlemmar vi har i vår klubb. Stort tack till er alla för en fantastisk helg. Nästa år är det Sälen som gäller för träffen.

 

Text & Foto: Benny Eriksson

Kommentera