Säsongens sista lördagsutflykt för distrikt Dalarna-Gävleborg gick till Dalhalla utanför Rättvik den 5 september 2020.
Vi började vår lördagstur från Borlänge och på slingriga och kuperade vägar genom dalaskogarna upp till Rättvik och Hantverksbyn där kaffe och smörgås väntade. Där anslöt även 6 ekipage från Bollnäs och Tällberg. Efter fikastoppet fortsatte färden med 23 bilar och 42 personer genom Rättvik och upp mot Dalhalla som egentligen heter Draggängarna.
Där möttes vi av vår guide Martina som öppnade för oss och nedfärden i det 55 meter djupa kalkbrottet började. Väl nere parkerades bilarna och vi fick höra historien om Dalhalla och Siljansringen som bildades av ett meteoritnedslag för ca.360 millioner år sedan.
En show- och musikevenemangsarena i ett gammalt kalkbrott med plats för 6000 åskådare och med de perfekta måtten för att få akustik i världsklass, upptäckt av Margareta Dellefors 1991. Tyvärr fick vi inte gå backstage då Marlena Ernman skulle ha konsert för 50 personer på fredag- och lördagskvällen. Här har många av världens största musikgrupper uppträtt. Medan vi lyssnade till Martinas berättelse njöt vi av en värmande sensommarsol i denna häftiga miljö.
Tiden går snabbt och vi måste ta oss upp ur kalkbrottet och fara vidare till Djura och Rältagården  där Pelle med personal väntade med en god buffé till allas belåtenhet. Där kunde vi äta i lugn och ro medan korna betade utanför fönstren. Här finns också en liten butik som säljer gårdens produkter.
Efter att alla blivit mätta avslutades dagens resa.

Text: Anders Malmström

Foto:Tia Permats, Benny Eriksson

 

Lämna ett svar