Text & foto: Benny Eriksson

Det är inte varje dag man besöker en nedlagd yxfabrik. Numer så inryms det enda biografmuseumet i Norra Europa i den gamla fabriken byggd 1906 i Säter där man  tillverkade kvalitéyxor.

Vi var 31 medlemmar som denna gråmulna lördag i mars fick en lektion i historien om filmens utveckling av den minst sagt språksamma och kunniga muséeföreståndaren Stefan Lindfors. I en kollektion av sköna biografstolar fick vi sitta och njuta av roliga och underfundiga reklamfilmer från 50-talet till 80-talet. Vi såg bl.a. ”Valle på semester” som handlade om en bil av konstigt märke med tvåtaktsmotor på resa till Norge. Många roliga och dråpliga scener och vissa kunde vi nog känna igen oss i.

En helt unik och den första OB-bussen som TV i Sverige hade finns där för beskådan. Muséet har också hand om den gamla rekvisitan från TV-programmen ”Packat & Klart” och ”Trafikmagasinet”. Vid den scenen så var det naturligt att ta gruppfotot.

Höjdpunkten för oss som älskar Corvetter var väl ändå att se CCS årsfilm i en riktig biograf.

Det är liksom startskottet för säsongen. Läckra åkbilder varvat med lättsamt prat och de finesser som är inlagt på ett skämtsamt sätt gör årets film till en av de bästa.

 

 

Kategorier: Dalarna/Hälsingland

Lämna ett svar