Anmälan öppen fram till 2024-06-14
Fredagsutflykt - Oldies tur till Havsstenssund
Karta Otillgänglig

Datum/Tid
2024-06-14
Hela dagen

Exportera till kalender
iCal


Beskrivning

Det är en aktivitet endast för Oldies Corvetter, alltså generation C1-C4.
Turen görs som en oorganiserad resa med en eller flera bilar (ca 20 km ToR).

Havstenssund är ett gammalt fiskeläge. Samhället var förr helt beroende av fiske och sjöfart. Några trålare (Vikingö och Vangaurd) och kräftfiskare finns kvar. Under våren och försommaren fångas makrill och höstens hummerfiske är viktigt för många, såväl yrkesfiskare som fritidsfiskare. Hummer får bara fångas i tinor mellan tredje måndagen i september och sista december. En yrkesfiskare får ha 40 tinor och en fritidsfiskare 6). Idag svarar försäljning och service av fritidsbåtar för mycket av sysselsättningen.

Havstenssund var tidigt en viktig punkt för den kustnära sjöfarten. Här kunde fartygen, i lä av de höga bergen, avvakta bättre väder för passage söderöver, förbi Tjurpannan. Att erbjuda lotstjänster var därför en försörjningsmöjlighet för den som bodde i Havstenssund och på öarna runt omkring. Lotsverksamheten i Havstenssund flyttades tidigt över till ön Hällsö, där en lotsutkik byggdes.

För att i mörker underlätta passagen förbi Tjurpannan och undvika grundområdena söder därom och ta sig längs farleden upp till Havstenssund, så uppfördes år 1890 en ledfyr i ”Sunnegabet” den så kallade Havstenssund nedre (Sunnefyren) och år 1901 ytterligare en fyr norr om Havstenssund, på ön Havsten Havstenssund övre (Havstenfyren). Tillsammans ger de två fyrarna en enslinje, som säkrare leder förbi grunden söder om Väcker.

havstenssund ruttRutt:
• Kör genom Grebbestad och omedelbart efter kyrkan vid skylt Havstenssund sväng vänster och fortsätt mot Havstenssund.
• Passera kapellet i Havstenssund (byggt på 30-talet) och parkera vid återvinningsstation, höger sida mellan vägen och vattnet. Om ytterligare parkering krävs fortsätt några hundra meter till.
• Parkera och gå ned till sundet, finns möjlighet att fika och till glass vid GBM (båtar)
• Gå efter hamnen och gå söder ut via ”torget” mot det trånga sundet in mot Havstenssund. Går en trevlig gångväg infäst i berget längs sundet.
• När ni fått nog av Havstenssund kör tillbaka mot Grebbestad, Men om ni är intresserade av en fin naturupplevelse sväng höger vid Långeby, mot Saltviks camping och Tjurpannan.
• Passera campingen och stanna till på Tjurpannans parkering och gå några 100 m så öppnar sig en fantastisk vy mot havet. Ni kan även fortsätta ned till havet.
• När ni fått nog av naturupplevelser åkt tillbaka till TanumStrand
Tjurpannan är ett kustområde på Tanumsnäset i Tanums socken i Tanums kommun i Bohuslän. Tjurpannan ligger på Tanumsnäsets sydvästra del. I sydväst vetter området mot Väderöfjorden utan skyddande arkipelag. Eftersom platsen saknar skyddande ytterskärgård är platsen mycket väderexponerad. Det utsatta läget har format ett öppet landskap, Väster om Tjurpannan ligger ön Ulsholmen och i sydväst finns fyren Väcker.
Området ingår i EU-nätverket Natura 2000 och förvaltas av Västkuststiftelsen.
Reservatet ansluter till de södra delarna av Sveriges första marina nationalpark: Kosterhavets nationalpark.
Tjurpannan är ett lättillgängligt naturreservat och därför väldigt frekvent besökt av turister och lokala invånare. Att besöka Tjurpannan vid storm är en mäktig upplevelse.Personer som har bokat sig på denna aktivitet:

Du behöver vara inloggad för att se eventuella bokningar.

Anmälan öppen fram till 2024-06-14

Du måste logga in eller registrera dig för att kunna utföra en bokning.


Lämna ett svar