Text: Mia Hernodh
Bild: Stefan Hernodh

Efter en inte alltför upplyftande sommar kunde vi glädja oss åt att solen valde att visa sig just den 1 augusti. Under en nästan blå himmel samlades 23 bilar, 45 personer, på Heden i Malmköping.

Som tidigare år var det tipsrunda. Jag som skriver detta är ny i klubben, men jag har förstått att upplägget skiljde sig från vad som varit brukligt. Vi åkte alla i följd till varje stopp och fick där två frågor att besvara. Vi fick även en liten historielektion vid varje stopp och rundan gick i böckernas spår. Ett mycket uppskattat upplägg och vi fick därmed även större möjlighet att samtala med varandra vid varje stopp, så kanske detta blir ett vinnande koncept på val av upplägg.

Då vi samlades i Malmköping var en naturlig början förstås en inblick av hur Allan Karlsson, ur boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, tröttnat på sin tillvaro på äldrehemmet och rymde. Vi fick även en historielektion om Heden där vi fick veta att den sista offentliga avrättningen, halshuggning, år 1871 var bevittnad av hela 3000 personer. Därefter åkte vi förbi äldrehemmet där vi kunde se vart Allan klivit ut genom fönstret.

Vi körde en mysig, kurvig väg mot Stjärnhov. Det var både öppna fält, hagar och lummiga skogspartier och vi fick även känna av en viss arom från bondgårdarna. Slutligen kom vi fram till Solbacka. Där, omgivna av ett gäng flugor, fick vi en liten historia om skolan som satsade på friluftsliv och idrott, och om Jan Guillous 1,5-åriga tid på skolan. Tiden där använde han som underlag till boken Ondskan. Ytterligare 2 frågor avverkades.

Efter det kom vi ut på lite större vägar på vår färd till Södertuna Slott där vi skulle inta vår lunch. På vissa ställen, såsom här, var det lite trångt för alla våra bilar, men väl på plats fick vi se en fin byggnad som låg vackert nere vid vattnet. Vi blev dock nästintill anfallna av flugor och bromsar. I ett fantastiskt vackert rum fick vi en underbart välsmakande lunch med sallad och bröd, kräftsoppa till förrätt och en varmrätt bestående av ostfylld färsbiff. Innan avfärd fick vi lite historik i musikens spår. Vi fick se 2 till frågor samt gissa omkretsen på en av Sörmlands äldsta ekar, vilket var utslagsfrågan om flera slutade på samma poäng.

Lite moln hade nu uppenbarat sig på himlen då vi styrde vår färd förbi Blacksta flygfält. Vägen blev lite bredare och vi körde i ett vackert landskap med vatten på båda sidor. Slutligen kom vi fram till Krutbruket vid Åkers Styckebruk och var tillbaka i spåren av 100-åringen. Vi fick veta om Krutbruket och samhället. Vi fick också höra om Allan och Julius som där köpt gatuköksägaren Bennys Mercedes samt anlitat honom som privatchaufför. 2 frågor till fick vi naturligtvis innan avfärd.

Nästa stopp var vid Byringe Station. Här tog vi ett hopp tillbaka i boken där Allan klivit av bussen och kommit fram till ett hus och första gången mötte Julius. Rolf och Christina, som bor i huset, gav sin berättelse om både lugnet innan och uppståndelsen efter boken skrivits. Vi skrev i deras gästbok och gav oss i lag med 2 frågor till.

Efter en färd på väg 53 slutade vår tripp i Hälleforsnäs och Lager 157 där vi skulle gotta oss på fika och bulle men först en info om att Allan här formellt fått titeln sprängexpert. Vi fick också vet att Annika, som är huvudperson i Liza Marklunds böcker, bodde här som barn och ung. De sista 2 frågorna besvarades och medan vi väntade på resultatet och prisutdelning på tipsrundan tog vi till bords. Så, efter spänd förväntan, prisutdelning. Vinnaren blev, med 9 rätt av 12, Sune och Else-Marie.

Jag, och jag tror alla med mig, vill tacka Lina och Micke för att ha arrangerat detta utomordentliga sommarrally. Med mycket intressanta historielektioner och en ganska svår, men spännande tipsrunda.

  1. Lars & Ann-Cathrin Tersmeden skriver:

    Tack för ett trevligt rally! Härliga vägar och lagom svåra frågor.

Kommentera