Text: Erica Danielsson
Bild: Lina Bingefors

Så var det äntligen dags, Höstresa med distrikt Öst. Undertecknad kunde på grund av jobb inte följa med från början denna gång, men kan berätta att 12 Corvetter samlades utanför Strängnäs fredagen den 14:e september. Resans första mål var Mel’s garage i Enköping. Väl på plats fanns det en hel del fina bilar att titta på. Efter detta besök gick färden vidare till hotellet Park för lite vila innan middagen. Till middagen hann även jag fram till Enköping. En kort promenad från hotellet ligger restaurang Queens Arms där vi serverades mycket goda hamburgare. Lite snitsigt var det att vi inte fick tallrikar utan burgare och pommes låg på smörpapper i små trälådor, kul idé.

Efter god middag och goda drinkar blev det lite mingel i hotellbaren innan det var läggdags.

Lördag morgon var det samling vid bilarna runt 0900 för färd mot Ängelsberg. Här skulle vi besöka Oljeön (Barrön), en ö där Sveriges första oljeraffinaderi låg.

En mycket trevlig dam vid namn Gudrun var vår guide ända från färjan över vattnet till ön och tillbaka igen. Väl på ön berättade hon om historien bakom oljan och mannen som startade det hela, Pehr August Ålund som byggde ett av Sveriges första oljeraffinaderier och började tillverka bland annat fotogen, som gav jämn, rökfri belysning i stugor och industrier. På ön finns en hel del byggnader kvar från den aktiva tiden och dessa andades historia. Efter en mycket trevlig guidning tog vi färjan tillbaka och satte oss i våra bilar.

Nu började det suga lite i magen och färden gick till Måns Ols Utvärdshus, ett mysigt matställe placerat precis vid vattnet i anslutning till ett gammalt, men nyligen renoverat tillbaka till originalskick, kallbadhus. Här kändes det som om flertalet filmer kunnat spelas in för att visa hur man badade i början av förra seklet. Till lunch serverades utmärkt god ugnsbakad kycklingfilé med ädelostsås och rostad potatis.

Efter att ha avnjutit kaffet i solen på bryggan så var det åter dags att sätta sig i bilen. Denna gång styrde vi kosan mot Sala Silvergruva. Väl framme så var det här dags för guidning i gruvan. Nu var det bra att man packat med sig lite varmare kläder för nere i gruvan var temperaturen 4 grader. Guiden berättade att under den varma sommaren var det faktiskt riktigt skönt att få gå ner under jord titt som tätt. Vi började vår guidning i Drottning Kristinas schakt och tog oss sedan etapp för etapp ner till 80 meter under jord. Undertecknad som är lite mörkrädd tyckte att det var lite läskigt att vara så långt ner i marken i mörkret och hade nog inte klarat sig länge som gruvarbetare. Guidningen var dock mycket intressant och lärorik. Väl uppe i solen och värmen igen var det dags för lite gott eftermiddagsfika.

Dagens sista etapp tog oss tillbaka till hotellet och lite barhäng innan middagen. Denna kväll åt vi på hotellet och maten som serverades var coq au vin. Vi somnade alla gott efter en mycket intressant och givande dag.

Söndag morgon och sista dagen på turen. Idag skulle vi kanske få träffa en kändis :). Bilarna styrdes mot Bålsta för ett besök på Lasse Åbergs museum. Skulle han vara på plats själv? Jodå, precis när vi styrde in våra bilar på parkeringen dök han upp i taxi. Besöket på museet var mycket intressant och sevärt. Jag själv hade aldrig varit där, men har alltid haft Sällskapsresan-filmerna som favorit, så det var en trevlig nostalgitripp. Efter besöket hade arrangörerna MickeLina en överraskning åt oss alla, varsin signerad tavla av Lasse. Det var kul!

Dags för resans sista etapp, mot Drottningholms Slott och in i Stockholmstrafiken. Väl på plats var det dags för lunch, köttbullar och potatis, mums. Sedan guidad tur på slottet, otroligt intressant och spännande. Efter avslutad guidning var årets resa slut för denna gång. Vi skiljdes åt på trappan till slottet och tog oss hemåt de vägar som vi kände passade bäst.

Tack MickeLina för ännu en lärorik, intressant och utmärkt Höstresa i september.

Kategorier: Öst, Reportage
  1. MickeLina Wahlkvist & Bingefors skriver:

    Snygg vinge på många av bilderna 😉

Kommentera