Text och bild: Mia och Stefan Hernodh

Vi tackar Lars och Anki som satt ihop detta Sommarrally. 20 bilar trotsade regnet och samlades i Norrköping den 5 augusti. Vädret under turen var minst sagt växlande, från ösregn till strålande sol om vart annat. Turligt nog hade vi uppehåll vid nästan alla stopp.

Landskap och vägar var även de växlande, från härliga smala kurviga vägar till stora landsvägar och från öppna åkrar till lummiga skogspartier och mysiga alléer. Hjortar, rådjur och tranor tittade upp ur de höga fälten. Torkan har satt sina spår på träden. Gula blad faller till marken i blåsten, så man kan tro att det är höst.

Nu till en liten lektion i historia – Första stopp var till Norsholms Herrgård, vid Motala Ström ett stenkast från Göta Kanal. Det var ett betydande gods på 1100-talet och tillhörde biskopsstolen i Linköpings stift och kallades då för Munkeboda och låg vid strömmens vänstra strand men flyttades vid medeltidens slut till högra stranden och kallades då Noor, varav det nuvarande namnet uppkommit. Det ägs nu av Lars kusinsläkt. Området är känt för sina stora hjortbestånd.

Andra stoppet var vid Grensholm som var byggt vid 1600-talet. Ägdes på 80-talet av Philip Douglas som det inte gick så bra för. Det köptes sedan av familjen Lagerfeldt. I slottskapellet håller man nu vigslar och vi hade förmånen att se ett bröllopspar.

Tredje stoppet blev Vreta Kloster som grundades år 1100 och är Sveriges äldsta kända kloster. Tornet är från 1764. Vi fick lära oss att namnet Vreta betyder liten inhägnad åker. Här fick vi också gratulera Lars och Anki – de gifte sig här för 10 år sedan.

Nästa stopp var det gustavianska Ljungs Slott från 1700-talet, byggd av Greve Fredrik Axel von Fersen den äldre. Där visade personalen upp sig ute på balkongen i tidsenlig klädsel. Ägs nu privat men visas sommartid av Föreningen Ljungs Slotts bevarande.

Nu till Museihuset och lunch. En engagerad herre som skapat detta hade rundvandring för oss bland båtar, motorer och leksaker.

Därefter for vi till Bjälbo kyrka, byggd på 1100-talet. Tornet, som är daterat till 1220, är 37,5 meter högt. Namnet kommer nog från bjälle som betyder knöl då kyrkan ligger uppe på en höjd. Bjälbo var stamsäte för Bjälboätten som regerade Sverige i många år. Vidare till Ladugård 206 och fika. Här serverar de även buffé och har försäljningar av ost och marmelad samt lite möbler och saker till hemmet.

I vanlig anda så var det frågor vid stoppen och första pris med äran att få sätta ihop nästa års Sommarrally gick till Roland och Jenny.

koranvisningar-sommarrally-i-ostergotland-med-historiska-nedslag

rallyfragor-med-svar

Kategorier: Öst, Reportage

Kommentera