Text & foto: Peter Hansson
9 st Corvette bilar samlades i Storvik innan avfärden mot Hofors där vi besökte Hofors hembygdsförening för att bli guidad på deras museum.
Efter besöket i Hofors åker vi vidare mot Långnäs som ligger mellan Hofors och Torsåker, där svängde vi av på en smal och gropig asfaltsväg som leder till Vingesbacke gruvan som var den sista av områdets gruvor i drift som försåg Hoforsbruk med malm in på 1980 talet. Men det var inte det som var målet, målet är en gruva strax före, vid Storberget som kallas Stollgången och användes fram till 1880 talet. Vi guidades runt i berget i ca en timme, fyra plusgrader var det i berget, vissa frös innan vi gick in i gruvan.
När turen var slut så talade guiden om att de som ville kunde gå med henne ut ur berget en kortare väg, men att vi unga å pigga kunde ta trappen drygt två hundra trappsteg upp till bergets topp. När vi nådde toppen så skulle vi ta stigen ner. Så vi begav oss iväg på den stig som gick neråt, efter en kilometer började vi tvivla på vägvalet och tog fram smartphonen för att finna råd. Det visade sig att vi gått ner på fel sida berget, vi bestämde oss för att återvända till toppen för andra gången samma dag. När vi åter igen efter en lång strapatsfylld bestigning står på Storbergets topp skall vi ta nya livsavgörande beslut, ska vi gå till höger eller vänster, förra gången valde vi höger för det lutade utför. Skulle vi nu välja vänster trots att det var uppförsbacke. Den hårt pressade gruppen valde den extremt ansträngande vägen till vänster, att gå uppför i 50 meter och sedan utför i trehundra meter för att sedan komma till baslägret, där våra Corvetter stod parkerade.
Vi fortsatte vår färd till Gammelstilla där vi åt en jättegod köttfärslimpa med svampsås.
Samling i Storvik.
Samling i Storvik.
Hofors hembygdsgård
Framme vid Hofors hembygdsgård där vi kommer att få besöka ett museum som visar hur man levde från sekelskiftet fram till 1980 talet i brukslägenheterna samt även bekanta oss med lite industrihistoria från Hofors bruk.
Parkering utanför stollgången.
Parkering utanför stollgången.
På väg in i gruvan.
På väg in i gruvan.
Uppsikt från gruvan.
Uppsikt från gruvan.
Gruppen samlad.
Gruppen samlad.
Parkering i Gammelstilla.
Parkering i Gammelstilla.
Vi var hungriga när det äntligen blev mat.
Vi var hungriga när det äntligen blev mat.
 
Första vägvalet.
Första vägvalet.
Det andra kortare vägvalet.
Det andra kortare vägvalet.

Kommentera