Text: Mats Tenne
Foto: www.driveacademy.se, Peter Nordwall

 

Redan rubriken Förarutbildning i Utskick 2 fick det att kännas spännande. Fast köra bil kan vi väl alla – eller hur- speciellt vi som har sportbil och allting? Trots det blev det närmare 30 personer som anmälde sig till förarutbildningen. Initiativet till utbildningen hade tagits av CCS, Erik ”Jerka” Vinell och Kent ”Kenta” Gustafsson som tillsammans med Driver Academy också stod för genomförandet.

Utbildningen började under ledning av Joijje och Veronica på Driver Academy by Team Target med några timmars teori i april då vi försökte ta till oss allt om hur både bilen och föraren borde vara utrustade och förberedda. Vi fick dessutom ett häfte där alla genomgångna finesser och tips fanns nedpräntade för egna repetitioner innan den verkliga körningen.

Den 1 juni var det så dags och vi samlades på Arlanda Test Track 1 rakt under inflygningsbanan till Arlanda. Efter kort genomgång kröp vi in i overaller, satte på hjälmar och startade Corvetterna. Vi delades upp på olika stationer med bromsprov, konbana och kuperad rundbana med olika typer av kurvor. Har alla accelererat för fullt upp till kanske 80 km/h och sedan bromsat så mycket det bara går? Bara det var en intressant inledning och prova det gärna på något säkert ställe.

Konbanekörningen gick skapligt innan man flyttade ut konerna så det blev ett väldigt rattande – och mjukt och smidigt skulle det gå för då gick det fortast. Efter många försök gick det allt bättre efter tips från instruktörerna som stod och tittade på eller reste upp konerna allt eftersom vi körde på dem.

Så slutligen det stora provet att köra på bana med medföljande instruktör. Längs banan fanns koner utsatta som visade hur man borde köra för att ta en kurva på bästa sätt och med hjälp av kontinuerliga tips från instruktören gick det efterhand allt bättre – fast knepigt var bl.a. att ha bromsat färdigt innan man gick in en kurva för att sedan försökte styra sig ut ur kurvan med gasen. Intressant och onödigt rolig övning som gav mersmak.

Efter en halvdags övningar blev det summering och alla tyckte att det hade varit en riktig heldag. Egentligen borde alla i cluben få prova på det här som var riktigt kul och nyttigt men man var ganska slak vid hemkomsten efter all koncentration under dagen men det var det värt.

I höst den 15 september planeras en fortsättning på förarutbildningen och då helt i regi av Driver Academy.

 

Kommentera