Text: Michael Zandin
Bilder: Samuel Cedermyr

Morgonen den 27:e juli vaknade vi upp till en underbart vacker dag, mer tur med vädret kan man inte ha när vi skall åka till Sala silvergruva för att få oss en dos av Sveriges historia.

Ett 9 bilar starkt startfält, representerade av bilar från C3 till C7, startade från Upplands Väsby för att ta sig upp till Sala på lite mindre vägar, och som sagt vädret, av med taket bara.

Startfältet utökades under vägen i Övergran och i Enköping, det blev en rullande start för dessa ekipage, strax innan Sala fick vi sällskap av ytterligare några bilar från distrikt Dalarna Gävleborg som tog en tur i det fina vädret, dessutom hade några tjuvstartat och var redan på plats vid gruvan, tillsammans blev det nog 18 bilar till slut, tror jag.

Att gå ner 60 meter under mark denna varma dag kändes lite som en befrielse, det är ca 5 grader där ner, så tröjor och jackor togs på.

Att jobba i en gruva på 1500 talet var ett minst sagt tungt sätt att skaffa sig ett uppehälle, man avverkade ca 10 centimeter malm i en ort per dag och det kan kännas lite, med dagens mått mätt, men att sedan efter två år få reda på att malmen inte innehåller något silver måste kännas hopplöst. Men värst var det nog för hästarna man hissade ner i selar för att använda som dragdjur, dom hissades upp två gånger per år för att få se lite dagsljus.

Efter avslutad tur var det dags att köra till Måns Ols utvärdshus för en efterlängtad lunch, Lasse Bönström, med lokalkännedom, guidade oss längs småvägar till värdshuset som låg väldigt vackert vid en sjö, där god mat serverades.

Tack till alla som var med och gjorde denna dag

 

Kommentera