Text& Foto : Roland Jessen

 

Villingsbergsherrgård, ett ”kanonkul” besök

En kväll tidigt i augusti (10:e), gråmulen och regntung, rullade vi, 8 corvetter  under ledning av  Roland Jessen mot Villingsbergs skjutfält och herrgård. Vägen dit ringlade sig genom Eker, Billinge och Närkes Kil för att nå E 18 efter passage genom Garphyttan. Gamla härliga mc-vägar enligt Roland. Flera deltagare tyckte att vägarna var både ”nya” och vackra.

Villingsbergs herrgård är ett vackert bygge med anor från 1600-talet. Huset blev påbyggd under 1700-talet och fick då sitt branta tak. Alldeles i närheten av den höga grå herrgårdsbyggnaden slingrar sig Villingsbergsån mörk och näckrosbevuxen.

Idag används herrgården som kurs- och konferensgård inom Försvarsmakten.

Vi satte oss i en av salongerna inredda med gustavianska möbler. Där inne bjöds på kaffe, te och en ost- och skinksmörgås plus chokladkex. Roland som dagen  till ära var klädd i sin camouflage uniform berättade om skjutfältets tidigare och nuvarande funktion inom försvaret. För den som tog sig en tur upp på övre våningen kunde där beskåda skogenskonung ”Bismarck”.

Historiskt är Villingsberg ett gammalt järnbruk som varit i drift fram till 1895. Det lades då ned på grund av bristande lönsamhet. Staten tog hand om egendomen 1924 och skjutfältet anlades 1944.

Besöket avslutades med att Roland visade vilken utrustning som idag utgör en soldats grundutrustning.

Kvällen led mot sitt slut och mörkret lade sig så sakteliga över omgivningarna då det blev dags för var och en att tänka på hemresan.

Kommentera