Text och foto: Kenneth Nordström #382

Värmlands Säsongsavslutning – besök i nordmarks gruvby

Hösten närmar sig och den 30 september 2018 var det dags för säsongsavslutning för Värmlandsregionen av CCS.

Evenemanget var förlagt till Nordmark utanför Filipstad i östra Värmland. Byn har gamla anor och redan under 1400-talet började det att brytas järnmalm här. Gruvdriften upphörde 1980 och nu finns ett alldeles utmärkt gruvmuseum här. De 22 medlemmarna fick en mycket intressant guidning av entusiasterna Rolf och Johnny. Vi fick se en samling av redskap och maskiner som användes vid gruvbrytning, kartor, fotografier, en 10m2 modell av gruvanläggningen på 1920-talet, en mineralsamling med 200 mineraler (varav flera unika), masmästargården från 1700-talet, vattenhjul, m m.

Ingen Corvette-utflykt utan mat. Vi fortsatte till Big Hill Lodge som med ny ägare fått ett rejält uppsving tack vare förträfflig mat. I det intilliggande utsiktstornet såg vi också en imponerande fotoutställning med djur- och naturmotiv.

Som traditionen bjuder skall vi ha en kunskapstävling, i år i form av ett korsord (för barn). Vad passar bättre när man är i Filipstad än priser från Wasabröd som har en stor fabrik här. Vinnare var som vanligt tjejer. I år Anita, Lisbeth och Lena. Tack Bertil Jonsson för sponsringen. Tack också till alla deltagare.

 

Kommentera