Text och foto: Kenneth Nordström

I Värmland dricks det nästan bara mjölk (förutom lite skogsstjärna). Vad är då naturligare för CCS:s medlemmar än att göra studiebesök på ett mejeri.

21 maj besöktes därför Wermlands Mejeri i Nysäter. Affärsidén är att vara ett lokalt mejeri med bara närproducerade produkter. Företagets VD, Yngve Gustafsson, har varit i branschen sedan 1970-talet och behärskar allt om produktion av mjölk, grädde, fil, yoghurt och ost. Han berättade att under c:a 10 års tid har både lokala bönder och tyska entreprenörer försök att bedriva produktion av olika mejeriprodukter i de befintliga lokalerna. Det har dock alltid slutat med konkurs. Så för ett och ett halvt år sedan ombads Yngve att leda verksamheten.

Efter att ha kommit överens med ägare till nio större mjölkgårdar runt Säffle och på Värmlandsnäs var man igång. Kontakt togs med Konsum om de kunde sälja Wermlandsmjölk två kronor dyrare per liter än den vanliga. De lovade att göra ett försök med en första leverans om 13 000 liter. Efter två timmar var mjölken slut! Det blev en dundersuccé.  Nu levererar man 19 000 liter sex dagar i veckan (till Konsum och ICA) och bygger ut för ytterligare 5 000 liter per dag.

Efter några mil i ´´nedcabbningsväder´´ kom vi så till Värmskogs Café med de berömda räksmörgåsarna (se bild).  Dessa avnjöts i en skön försommarmiljö intill sjön Värmelns strand.

I frågetävlingen som gällde mjölk och kossor  segrade medlem 2870 Jan Kristoffersson. Han förärades en slips.

Vi kunde glädjande nog också hälsa två nya medlemmar välkomna till klubben.

 

IMG_2851 IMG_2855 IMG_2856

 

 

Kommentera