Bild och text: Peter Hansson

 

Utfärd till vackra Stjärnsund där vi parkerade framför herrgården där det serverades en buffé åt oss, samtidigt som vi fick en kort historisk presentation om Stjärnsund av Hans Dhalfors, gick sedan vidare till Polhem museum för en guidad tur med lite information om Christoffer Polhem http://sv.wikipedia.org/wiki/Christopher_Polhem och hans verk i Stjärnsund. Efter besöket på museet så blev vi hungriga igen och gick till kiosken för att köpa glass.
Vi var inte ensamma i Stjärnsund denna vackra dock alltför varma dag då det även var marknad och spelmansstämma på orten, nyckelharpor och fioler fick konkurens av mullret från kraftfulla V8:or.
Utfärden är ett samarbete mellan Gävle-Uppsala och Dalarna-Hälsingland och därför valde vi tre uppsamlingsplatser för att kunna erbjuda det bästa av vägar för att nå målet från alla håll.
Färden från Valbo gick via Forsbacka till Sandviken där vi passerade den nya rondellen som är dekorerad med rostfritt stål från Sandvik och stålträd av skulptören Åsa Herrgård, vidare förbi Göransons arena längs Sätralinjen som är en krokig asfaltsväg till Kungsgården, från kungsgården mot Storvik från Storvik till Torsåker via Vij på små slingrande asfaltsvägar ända fram till Stjärnsund.
Färden från Gysinge gick via Österfärnebo, Grönsinka, Horndal, Byvalla en trevlig asfalterad väg genom typisk mellansvensk lantbruksmiljö med inslag av sjöar, små jordbruksbyar och sommarstuge områden.
Färden från Borlänge gick genom vackra landskap längs Dalälven fram till Skevi vidare till Husby och Stjärnsund, dock lite kuppig väg men väl värd att åka då den låga farten på guppvägen ger tid till att njuta av landskapet.

 

infarten

Infarten till Stjärnsunds herrgård.

 

biluppstallning

Biluppställning.

 

bild_1

Susanna som lyckades göra plats åt oss i Stjärnsund trots allt annat som pågick där.

 

buffe

Buffé i herrgården.

 

bruksdammen

Vy över bruksdammen.

Kommentera