Eftersom årets Norge-Tour som varit planerad sen november blev inställd av förklarliga skäl så fick vi istället planera en hemesterresa i Sverige. Eftersom undertecknad genom jobbet känner till trakterna runt Tranås så föll valet på att köra Sommen runt. Utgångspunkt blev Hotell Lugna Landet i den lilla orten Sommen. Ett fantastiskt trevligt och mysigt ställe som drivs av fd landslagskocken Magnus Friberg med hustrun Malin. Bättre mat än vad som serveras här är svårt att uppbringa.

Lördagen var bara transportsträcka till Småland men söndagen bestod av körning på små trevliga vägar genom det vackra Tranås med sin boulevard och ner genom mörka skogen mot Eksjö. Kosan vände där uppåt mot dagens mål, Ydregården i Österbymo med Ydre Veteranmotorklubbs museum alldeles bredvid. En fantastisk samling av prylar, maskiner, cyklar, mopeder, båtmotorer, bilar men framförallt traktorer av alla de slag. Här finns en väldigt ovanlig bil i form av Falcon Knight från 1927 med en udda motorkonstruktion i bilar, dubbelslid istället för ventiler som förser cylindrarna med förgasad bränsle. En trevlig historia om lokalt ägande och sin återkomst från Värmland till Österbymo fick vi berättad utav en av de som driver muséet.

Måndag var det dags för Sommen Runt i strålande väder. Genom Tranås, Hestra och ut på Torpön på den krokiga och trevliga vägen fram till färjelägret med ett Naturrum och fika förstås. Tillbaka söderut mot Österbymo, Kisa och till Malexander. Här intogs en hemlagad husmanskost, när den är som bäst, på det lilla trevliga stället Fem rum & Kök som drivs av herr & fru Norrby. Vidare mot Boxholm med vackra Sommen på vänster sida under en lång sträcka och varvet var snart fullbordat. Sommen är Sveriges tjugonde största sjö med sina 21 mil landsträcka runt alla uddar och vikar.

Tisdagen var det förflyttning till Hotell Nostalgi i Motala via Gränna och nyligen utsedd till Sveriges vackraste väg med den magnifika utsikten över Vättern med stopp i Vadstena för flanering i den anrika staden. Besök på Motala motormuseum som det var ett bra reportage om i föregående nummer 2 av vår eminenta klubbtidning Corvettemagasinet. Sen återstod på onsdagen bara transporten till hemorten via ett besök vid Bergs slussar. Stor tack till alla tjugo deltagare för denna gång och att alla höll föreskrivet avstånd. Nästa år det förhoppningsvis Norge som gäller igen.

 

Text: Benny Eriksson

Foto: Per Davidsson, Benny Eriksson

Kommentera