”Början på en tradition”. Den devisen har grundaren och ägaren Björn Falkeström myntat för sitt bryggeri som etablerades år 2003. I den lilla orten Ingvallsbenning med ca: 100 innevånare i Hedemora Kommun bryggs ett av världens bästa öl. Idag bryggs ca: 2,5 miljoner liter per år av denna ljuvliga dryck. Många fina priser har erövrats genom åren och en stor diggare av Oppigårds öl är den välkände krögaren Carl Jan Granqvist. De flesta ölen är överjästa Ale och Stout men numer bryggs också några Lager i det nybyggda bryggeriet från 2016. Det gamla bryggeriet skall vara kvar för små serier och utveckling av nya spännande sorter. Det ser vi fram emot.

Det de har gemensamt är de vackra etiketterna med motiv från bygden. Den mest fyndiga är Thurbo Double IPA som är bland de starkare ölen med sina 8,5 %. Här får en gammal nedlagd kraftstation pryda framsidan för att visa att i denna öl finns det gott om kraft. Thurbo kommer av att en grannort vid namn Turbo som ligger några kilometer uppströms Lustån stavades långt tillbaka Thurbo.

Vi var 27 st medlemmar som denna lördag i oktober fick höra historien om Oppigårds tillkomst. Samtidigt intogs naturligtvis ölmarinerad sjömansbiff och provsmakningar av hela sju sorters öl. Idag från svagaste 4,8% Single Hop Ale till starkaste 8,7% Thurbo Stout. På deras hemsida kan man idag räkna till hela arton sorter som finns på programmet. Mums.

Fast det var långt in på hösten, i alla fall på våra breddgrader, så var det två som kom i sina finbilar. Det var Calle Wigert med son från Ludvika och från Fjärdhundra i granndistriktet Mikael & Alexandra Kraft som trotsade den nollgradiga dagen. Stort tack till de som förgyller bilderna.

Det är andra gången vi besökte Oppigårds Bryggeri. Om det blir en tradition det återstår att se.

Text & foto: Benny Eriksson

Kategorier: Dalarna/Hälsingland

Kommentera