Medlem # 2604 Maria & Tommy Nyberg

Corvette och MC-entusiaster boende i Falun som kör amerikanare både på fyra och två hjul. Det blir många fler mil på sina HD än i sin fint renoverade C1:a från 1959. Senaste turen, hösten -19, på varsin HD gick i USA och blev 700 mil från västkusten till Florida. I CCS blev de medlemmar 2008 då det inhandlades en C1:a som en inte helt okänd hitmakare importerade för att helrenovera här i Sverige.

Man kan tro att Corvetten står på tillväxt i glashuset som är ett växthus men historien är så enkel som att en granne inte tillät att det byggdes ett garage. Växthus gick bra och troligen hade inte grannen räknat med att det skulle hamna en finbil där, där kom nog långnäsan fram. Corvetteintresset föddes när Tommy i början på 80-talet hade kompisar i södra Stockholm som körde varsin C3:a. Kompisarna som var silver och guldsmeder hade förgyllt handtag, vindrutetorkararmarna i guld och det var häftigt, tyckte Tommy. Maria kör också Corvetten emellanåt. I somras på Classic Carweek sågs hon rattande -59:an med sin mamma som co-driver deltagandes i Classic Lady.

Tommys stora kall är annars att renovera mopeder. Hittills har han hunnit med ett 15-tal. Det vi har sett så är de som nya efter Tommys behandling, ibland säkert finare än de var när moppen kom ur butiken. Objekten är oftast av märket Crescent och idag finns i garaget modell 1209 -65, Skoterett-64 men också Zündapp KS50 -72 och Puch M50 Racing -74/76 med dubbla avgasrör vilket är väldigt ovanligt. Troligen kom endast tre av den modellen till Sverige. Intresset för mopeder började med ett besök på av Picko Troberg anordnade Hot Rod Showen i de anrika Marmorhallarna på Stureplan på slutet av sextiotalet. Där fick Tommy se en grymt fin Crescent 2000 med lång framgaffel och lackad med flake. Det blev startskottet för mopedbanan. Idag står tre objekt inför renovering. Crescent förstås av modell Raket -61 också kallad ”raketarsle” Raket Sport -60 och en Puch Maxi -80.

I somras så var det en onsdagsträff med ett 40-tal medlemmar som gick till paret Nyberg. Här visades alla mopeder, HD:n och andra fina prylar upp i de smakfullt inredda lokalerna. I baren kunde man njuta av HD-ljud ur högtalarna samtidigt som man satt bekvämt i barstolarna. Stort tack till Maria & Tommy för gästfriheten.

Text & Foto: Benny Eriksson

Kommentera