Scandic i Bollnäs, det är för många Corvettevänner en välkänd träffplats sen många år. I år blev det vårt boende under helgen för Hälsingeträffen. Hotellet ligger vackert vid sjön Varpen. Bollnäs är ju också en bland Sveriges Corvettetätaste orter sett till folkmängden.

De flesta anlände på fredagen med en förväntan med körning på underbara Hälsingevägar. Usch så fel vi fick, vägarna var bra men det spöregnade halva lördagen. Vid första stoppet som var fiskelägret Gåsholma nära Bottenhavet så trodde vi Corvetterna skulle flyta iväg. Ägaren Håkan berättade om sitt levebröd som fiskare som han nästan är ensam om nuförtiden att ha som yrke. En trevlig liten butik där alldeles färsk fisk kunde inhandlas drog allas intresse. Gåsholma är känd som lotsplats sen tidigt 1700-tal men idag är det mest fritidsboende med 25-talet fast boende.

Gamla kustvägen till Söderhamn blev en transportsträcka till lunchen. Nästa sevärdhet på turen, Trönö kyrka ligger i den vackra Trönödalen. Nu hade regnet upphört så alla körde med ett leende på läpparna. Trönö Kyrka som från början är från 1895 är unik på sitt sätt. Allt innehåll brann upp år 1998, enbart skelettet återstod. Istället för att bygga upp en stor kyrka igen så byggdes en liten kyrka i kyrkan om ni förstår hur jag menar. En mycket vacker byggnad med en egendomlig historia.

Nu var det bara återfärden till Bollnäs som återstod av åkturen. Naturligtvis ställdes alla klenoder upp på gräsmattan bakom hotellet. Bättre utsikt från ett hotellrum är svårt att finna. De som planerade årets tur var Håkan & Monica Andersson, stort tack till dom.

 

Text & foto: Benny Eriksson

Kategorier: Dalarna/Hälsingland

Kommentera